Ägg. rom. kaviar
Ägg, rom och kaviar är alla rika på näringsämnen och kan vara en viktig del av en hälsosam kosthållning.
Ägg
Ägg är en bra källa till protein, vitaminer och mineraler. De innehåller även höga halter av kolesterol, så det rekommenderas att begränsa intaget av ägg till ett eller två per dag för personer med höga blodfetter eller hjärtproblem.
Rom
Rom är fiskens ägg och innehåller höga halter av omega-3 fettsyror, som är viktiga för hjärt- och kärlhälsa. Det är också rikt på vitamin A och D, samt mineraler som jod och selen.
Kaviar
Kaviar är fiskens rostade eller saltade ägg, och är en källa till höga halter av omega-3 fettsyror, protein och vitaminer. Men det är också högt i natrium, så det rekommenderas att använda det med måtta.
Allmänt sett bör man vara medveten om att äta för mycket fisk kan leda till höga halter av tungmetaller som kvicksilver och PCB i kroppen, så det är viktigt att variera sin kost och inte äta för mycket av en typ av fisk.