Frukt. bär

Aprikos

Aprikos är en populär frukt som har använts som mat i många århundraden. Den har en söt smak och är lätt att odla. Den är rik på näringsämnen som kalium, folat, kalcium och antioxidanter. Aprikos har många hälsofördelar, bland annat att den kan bidra till att motverka fria radikaler, sänka kolesterolnivåerna och stödja immunsystemet.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)51Energi
Energi (kj)214
Protein (g)1.4Makronutrienter
Fett totalt (g)0.4
Kolhydrater, tillg. (g)9.3
Kalcium (mg)14Mineraler
Järn (mg)0.5
Fosfor (mg)19
Selen (µg)0.2
Zink (mg)0.3
Magnesium (mg)8
Folat (µg)9
Jod (µg)0.5
Kalium (mg)295
Natrium (mg)1
Salt, NaCl (g)0
Vitamin A (RE/µg)130.8Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.05
Vitamin B12 (µg)0
Vitamin C (mg)10
Vitamin D (µg)0
Vitamin E (mg)4
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)0
Betakaroten/β-Karoten (µg)1570
Tiamin (mg)0.03
Riboflavin (mg)0.04
Niacin (mg)0.6
Niacinekvivalenter (NE/mg)0.83
Sockerarter tot. (g)8.3Sockerarter
Monosackarider (g)2.5
Disackarider (g)5.8
Summa mättade fettsyror (g)0Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0
Palmitinsyra C16:0 (g)0
Stearinsyra C18:0 (g)0
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)0.2Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0
Oljesyra C18:1 (g)0.2
Summa fleromättade fettsyror (g)0.1Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.1
Linolensyra C18:3 (g)0
Arakidonsyra C20:4 (g)0
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)0
Vatten (g)86
Alkohol (g)0
Aska (g)0.8
Avfall (skal, etc)(%)7
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen