Frukt. bär
Aprikos
Aprikos är en populär frukt som har använts som mat i många århundraden. Den har en söt smak och är lätt att odla. Den är rik på näringsämnen som kalium, folat, kalcium och antioxidanter. Aprikos har många hälsofördelar, bland annat att den kan bidra till att motverka fria radikaler, sänka kolesterolnivåerna och stödja immunsystemet.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 51 | Energi |
Energi (kj) | 214 | |
Protein (g) | 1.4 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 0.4 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 9.3 | |
Kalcium (mg) | 14 | Mineraler |
Järn (mg) | 0.5 | |
Fosfor (mg) | 19 | |
Selen (µg) | 0.2 | |
Zink (mg) | 0.3 | |
Magnesium (mg) | 8 | |
Folat (µg) | 9 | |
Jod (µg) | 0.5 | |
Kalium (mg) | 295 | |
Natrium (mg) | 1 | |
Salt, NaCl (g) | 0 | |
Vitamin A (RE/µg) | 130.8 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.05 | |
Vitamin B12 (µg) | 0 | |
Vitamin C (mg) | 10 | |
Vitamin D (µg) | 0 | |
Vitamin E (mg) | 4 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 0 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 1570 | |
Tiamin (mg) | 0.03 | |
Riboflavin (mg) | 0.04 | |
Niacin (mg) | 0.6 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 0.83 | |
Sockerarter tot. (g) | 8.3 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 2.5 | |
Disackarider (g) | 5.8 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 0 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 0 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 0.2 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 0.2 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0.1 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0.1 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 0 | |
Vatten (g) | 86 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 0.8 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 7 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket