Grönsaker. baljväxter. svamp
Majskolv
Majs är en av de vanligaste och mest populära baljväxterna. Det är en av de viktigaste källorna till kolhydrater i Sverige. Den här baljväxten är rik på vitaminer och mineraler, men även på fibrer. Dessutom har majs en hög andel antioxidanter som kan hjälpa till att skydda kroppen. Att äta majs som en del av en hälsosam kost kan bidra till att förbättra hälsan.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 125 | Energi |
Energi (kj) | 524 | |
Protein (g) | 3.9 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 1.61 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 22.1 | |
Kalcium (mg) | 3 | Mineraler |
Järn (mg) | 0.5 | |
Fosfor (mg) | 105 | |
Selen (µg) | 0.5 | |
Zink (mg) | 0.5 | |
Magnesium (mg) | 39 | |
Folat (µg) | 97.5 | |
Jod (µg) | 0.5 | |
Kalium (mg) | 294 | |
Natrium (mg) | 0 | |
Salt, NaCl (g) | 0 | |
Vitamin A (RE/µg) | 17.5 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.18 | |
Vitamin B12 (µg) | 0 | |
Vitamin C (mg) | 7 | |
Vitamin D (µg) | 0 | |
Vitamin E (mg) | 0.1 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 0 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 168 | |
Tiamin (mg) | 0.14 | |
Riboflavin (mg) | 0.08 | |
Niacin (mg) | 1.7 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 2.09 | |
Sockerarter tot. (g) | 3.3 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 0.7 | |
Disackarider (g) | 2.6 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 0.2 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 0.2 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 0.5 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 0.5 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0.7 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0.7 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 100 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 0 | |
Vatten (g) | 68.8 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 0.8 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 64 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket