Grönsaker. baljväxter. svamp

Majskolv

Majs är en av de vanligaste och mest populära baljväxterna. Det är en av de viktigaste källorna till kolhydrater i Sverige. Den här baljväxten är rik på vitaminer och mineraler, men även på fibrer. Dessutom har majs en hög andel antioxidanter som kan hjälpa till att skydda kroppen. Att äta majs som en del av en hälsosam kost kan bidra till att förbättra hälsan.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)125Energi
Energi (kj)524
Protein (g)3.9Makronutrienter
Fett totalt (g)1.61
Kolhydrater, tillg. (g)22.1
Kalcium (mg)3Mineraler
Järn (mg)0.5
Fosfor (mg)105
Selen (µg)0.5
Zink (mg)0.5
Magnesium (mg)39
Folat (µg)97.5
Jod (µg)0.5
Kalium (mg)294
Natrium (mg)0
Salt, NaCl (g)0
Vitamin A (RE/µg)17.5Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.18
Vitamin B12 (µg)0
Vitamin C (mg)7
Vitamin D (µg)0
Vitamin E (mg)0.1
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)0
Betakaroten/β-Karoten (µg)168
Tiamin (mg)0.14
Riboflavin (mg)0.08
Niacin (mg)1.7
Niacinekvivalenter (NE/mg)2.09
Sockerarter tot. (g)3.3Sockerarter
Monosackarider (g)0.7
Disackarider (g)2.6
Summa mättade fettsyror (g)0.2Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0
Palmitinsyra C16:0 (g)0.2
Stearinsyra C18:0 (g)0
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)0.5Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0
Oljesyra C18:1 (g)0.5
Summa fleromättade fettsyror (g)0.7Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.7
Linolensyra C18:3 (g)0
Arakidonsyra C20:4 (g)0
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)100Övrigt
Kolesterol (mg)0
Vatten (g)68.8
Alkohol (g)0
Aska (g)0.8
Avfall (skal, etc)(%)64
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen