Potatis
Potatis färsk kokt m. salt
Potatis är ett livsmedel som är rikt på näringsämnen som kolhydrater, mineraler och vitaminer. När den är färsk kokt med salt är den en god källa till protein, järn, kalium och magnesium.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 71 | Energi |
Energi (kj) | 296 | |
Protein (g) | 1.4 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 0.1 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 14.8 | |
Kalcium (mg) | 4 | Mineraler |
Järn (mg) | 0.6 | |
Fosfor (mg) | 37 | |
Selen (µg) | 0 | |
Zink (mg) | 0.2 | |
Magnesium (mg) | 19 | |
Folat (µg) | 32 | |
Jod (µg) | 2.4 | |
Kalium (mg) | 320 | |
Natrium (mg) | 43 | |
Salt, NaCl (g) | 0.1 | |
Vitamin A (RE/µg) | 2.3 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.13 | |
Vitamin B12 (µg) | 0 | |
Vitamin C (mg) | 19 | |
Vitamin D (µg) | 0 | |
Vitamin E (mg) | 0.2 | |
Vitamin K (µg) | 1.7 | |
Retinol (µg) | 0 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 27 | |
Tiamin (mg) | 0.03 | |
Riboflavin (mg) | 0.06 | |
Niacin (mg) | 1.09 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 1.3 | |
Sockerarter tot. (g) | 3 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 1.9 | |
Disackarider (g) | 1.1 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 0 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 0 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 0 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 0 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 0 | |
Vatten (g) | 80.9 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 0.8 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 0 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket